ОПШТИНИ ВО СКОПЈЕ

Локации за Инвестирање во секоја од Општините

Center

Инвестирајте во општина Центар. Една од најпрестижните општини во регионот. Нуди големи можности и капацитет за илјадници посети дневно.

AERODROM

Инвестирајте во општина Аеродром. Општина со најголем развој во регионот. Одлично место за да го започнете вашиот бизнис.

KARPOSH

Инвестирајте во општина Карпош. Општина со најголем развој во регионот. Одлично место за да го започнете вашиот бизнис.

KISELA VODA

Инвестирајте во општина Кисела Вода. Општина со најголем развој во регионот. Одлично место за да го започнете вашиот бизнис.

GAZI BABA

Municipality located on the main highway in Skopje and conducive to investment in transport and trade.

GJORCHE PETROV

Периферна општина со карактеристики на предградска општина со модерен стил.

SHUTO ORIZARI

Општина Шуто Оризари — општина во состав на Град Скопје и единствена ромска општина во светот во која Ромите си имаат свој градоначалник и можат да ги остваруваат своите национални права.

BUTEL

Општина од мултиетнички карактер.

SARAJ

Општина Сарај е скопска општина. Моментален градоначалник е Беким Мурати. Општината е дел од град Скопје, и е рурална општина.

CHAIR

Општина Чаир — општина во состав на Град Скопје и најмалата општина во Република Македонија.

Профил на Град Скопје

Инвестирајте во градот на можностите

Градот Скопје, како главен град на Република Македонија претставува најзначаен административен, стопански, културен и образовен центар во државата, располага со висок потенцијал и поволни услови за основање и водење на бизниси. Градот Скопје како посебна единица на локалната самоуправа го сочинуваат десет општини: Аеродром, Бутел, Гази Баба, Ѓорче Петров, Карпош, Кисела Вода, Сарај, Центар, Чаир и Шуто Оризари. Главно обележје на главниот град Скопје е средновековната тврдина од која се гледа центарот на градот како и Камениот мост кој поминува преку реката Вардар. И двете главни облележја потекнуваат од времето на византискиот император Јустинијан Први, кога Македонија била главна покраина на Источното Римско Кралство. Богатото природно и културно наследство го прават Градот Скопје атрактивна дестинација за туристи и инвеститори од сите страни на светот.

 • Автомобилска индустрија

  50 компании

 • Информациски и комуникациски технологии

  • Најбрзо растечки ИКТ пазар во јадранскиот регион.
  • Најдобри телекомуникациски мрежи во регионот – 100% дигитален систем.

 • Здравство, медицинска опрема и фармација

  • Постоечката фармацевтска индустрија извезува во повеќе од 30 држави во светот •
  Силен образовен систем со голем број на дипломирани студенти на фармација и медицина

 • Агробизниси и индустрија за преработка на храна

  • Комбинација на континентална и суб-медитеранска клима
  • Еколошки производствени практики

Opportunities for investment

Успешни странски инвестиции во градот

Популарни компании кои имаат инвестирано во Град Скопје
Uploaded image

Johnson Controls

Automotive industry
Ние сме индустриски лидер кој опслужува клиенти во повеќе од 150 земји. Од нашето пронаоѓање на првата електрична соба(термостат) во 1885, ние сме обврзани за испорачување на оригинални продукти кои помагаат светот да се движи беспрекорно, едноставно и безбедно. посети ја страната
Uploaded image

Johnson Matthey

Automotive and chemical products
Ние ја користиме нашата стручност во напредни материјали и технологии да воведеме новини и да ги подобриме решенијата кои се ценети од страна на нашите потрошувачи. Нашите технологии: Подобрување на квалитетот на воздухот и намалување на загаденоста… посети ја страната
Uploaded image

Nova Ljubljanska Banka

Financial services
НЛБ Банка АД Скопје е водечка банкарска институција во Република Македонија со постојан тренд на пораст и позитивни резултати од основањето до денес. посети ја страната
Uploaded image

Deutsche Telecom

Telecommunications
Македонски Телеком е првата компанија во Групацијата Дојче Телеком и во Европа со мрежа целосно базирана на интернет протокол. посети ја страната
Uploaded image

Van Hool

Automotive industry
Van Hool од Белгија на годишно ниво произведува приближно 1400 автобуси, и над 4000 возила за комерцијална употреба од кои 80% се извезуваат низ светот. посети ја страната
Uploaded image

Endava

Information and Communication Technologies
Низ последните 15 години креиравме организација темелејки се на едноставна филозофија: Се фокусираме да помагаме на луѓето да бидат успешни. Луѓето кои работат за нас, луѓето кои соработуваат со нас, и луѓето кои ги користат системите и апликациите кои ние ги дизајнираме, креираме и управуваме. посети ја страната
Uploaded image

Netcetera

IT services
Како водечка Швајцарска компанија за софтвер, ние ги подржуваме нашите клиенти низ целиот свет со иновативни продукти и уникатен софтвер. Го опфаќаме целиот ИТ сервис циклус, од стратегија до примена и работа. посети ја страната
Uploaded image

Datalab

IT services
Претпријатието Даталаб се занимава со развој на деловна програмска опрема, обука и поддршка на системските партнери. посети ја страната

Инфраструктура

Во Република Македонија се вкрстуваат сите патишта во југо-источна Европа, што ја прави идеален транзитен и дистрибутивен центар на производи за европскиот пазар. Развиената патна и железничка инфраструктура, во комбинација со малата површина на земјата овозможува пристап до секое населено место во државата за помалку од 3 часа. Градот Скопје како главен град на државата има одлична патна, железничка и воздушна поврзаност со сите европски земји.

Бидете во контакт со нас

пополнете го следниот формулар и добијте одговор на вашите прашања